Kylan är kvar men meteorologisk vår här
Dagarna blir ljusare men värmen dröjer. Jag får börja med lite vårjobb ändå. Växthuset är nu urtvättat och bubbelplasten inhängd. Vintersådderna är åter på sin plats efter rengöringen. Nu är det klart för att dra in frostvakten och börja sätta ut paprika och tomat så fort de är stora nog. Jag vill dock gärna ha plusgrader (helst) dygnet runt i flera dagar innan jag gör det.
Idag har jag börjat skola om tomaterna i egna små krukor. Två sorter var stora nog för det; 'Yellow Pear' och Garderner's Delight'. Det känns bra att skola om efterhand eftersom jag har så många både sorter och plantor. Nu får de stå under lysrör i gästhuset och växa till sig lite innan det är dags för växthuset. Paprikan/chilin har också fått flytta ut i gästhuset fast med speciell växtbelysning istället för vanligt lysrör. Det är första året jag provar detta - får se om det gör någon skillnad.
De sista två dagarna har snöns äntligen smält undan vid syrenbuskarna där ett blåsippsstånd gömmer sig - och se vad jag hittade där.
De första skira knopparna syntes och börjar skifta i blått - ett fint vårtecken.
Jag går runt lite på tomten varje dag för att se hur växterna klarat vintern och börjar leva upp igen. Kryddlandet ser väldigt fint ut - så fort tjälen går ur är det dags att ta skott och småplantor för att driva upp till försäljning. Intresset för egna örtkryddor har vuxit på senare år och tänkt vad gott det är att göra en fraichesås smaksatt med färska örter!
Men som sagt - kylan är kvar så ännu blir det till att vara inne del av dagen och då blir det lite bak ibland. Har gjort en levain på Dalavete från St Hällsta kvarn i Sala. Underbart mjöl så lätt att baka med och smakar så gott. Vid min senaste Stockholmstripp så åkte jag förbi och köpte med mig en laddning mjöl - allt deras mjöl är Krav.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar