måndag 23 januari 2017

Nytt odlingsår har startat


Redan den 29 dec 2016 sattes chili- paprika- och aubergine fröerna i jorden. I år har jag fokuserat på chili  och paprika som jag tycker om, som växer bra och är bra för olika typer av anrättningar.  Det blev 7 sorters chili, 6 sorters paprika och 1 auberginesort. Alla har grott bra. En av varje sort behåller jag själv för egen skörd och ev försäljning av skördeöverskott. Resten av plantorna går till försäljning under våren. Sorten Fishpepper är spännande, en planta är redan tingad. Ifjol gjorde jag picklad chili på dessa, mycket gott och dessutom vackert. 


 Picklad chili
500 g chili, gärna små
0,6 dl salt (utan jod)
5 dl vatten
Lag:
2 dl 12% ättikssprit
3 dl vatten
2 dl socker
2 tsk gula senapsfrön

Picka små hål i chilin med en provsticka. Blanda vatten och salt, lägg i chilin och låt stå ett dygn
Häll av vattnet och skölj chilin noga. Blanda ihop alla ingredienserna til lagen och koka upp den. Lägg chilifrukterna på burkar och häll över den varma lagen. Sätt på locket och låt det svalna. Ätklar efter ca 3 veckor.
-------

Innan man vet ordet av är det snart dags för påsk igen. Denna påskduk påbörjades ifjol och blev sedan liggande. Här om dagen blev den äntligen klar - i tid för denna påsk.Denna idé hittar du under länken här: Duk med påskägg



Dagen påbörjades med gräddning av stenugnsbakat bröd i gjutjärnsgryta - det är så gott. Bara att njuta av det till förmiddagskaffet.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar