lördag 7 november 2015

Squashplättar - en favorit


För ett par år sedan började jag tillaga plättar av vår odlade squash. En rätt vi har blivit stormförtjusta i. De passar bra till rökt lax, stekt bacon, en bit stekt kött/kyckling eller som de är med lite lingonsylt till. Dessutom är det en bra rätt att använda alla ostkanter till. De som har blivit över och som hos oss hamnar i frysen för senare rivning. När jag fryser in av mina squash så river jag ofta squashen i lagom mängd för en omgång plättar. Nu till receptet.

Denna gång var det lite svårt att riva squashen när det log så fint emot mig. En 'Baby Round' squash som vill vara en pumpa nu i november :).

400 g riven squash
2,5 dl mjöl
2 ägg
½ hacka chilifrukt, styrka efter behag
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl riven ost. Osten styrka och smak spelar roll för resultatet. Med Västerbottenos blir det rena lyxmaten. 
salt, peppar
smör och rapsolja till stekning

Blanda mjöl och ägg till en seg massa. Tillsätt squash, chili och vitlök Rör smeten jämn. Blanda i ost, salt och peppar. Stek i en blandning av rapsolja och smör några minuter på varje sida. 
Färdiga plättar går även bra att frysa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar