söndag 8 november 2015

Tranbärens tid är nu 


Vilken fantastisk höstdag. Skogspromenaden idag på myren var fin.

Vackert ljus som föll mellan träden och hade man siktet rätt inställt så såg man tranbären efter ett tag. Gott om dem var det! Skörden blev ett par liter på dryga timmen. Låter kanske inte så mycket men man får tänka på att man plockar dem en och en från det "snöre" de sitter fast med.



 Jag fryser dem och sedan används de under vintern i morgonsmoothien. De används också i  härliga stora bärmuffins.
Till 12 stora muffins behövs
125 g smör
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 dl tranbär
1 tsk vaniljsocker
2 dl naturell youghurt (går bra med 0,5% fett)
1 stort ägg

Ugn 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och bär i en skål.
Vispa ned yoghurten och ägget i smöret. Rör ned de torra ingredienserna. Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Det är också gott att ersätta tranbären med lingon, Tar du bort vaniljsocker kan du ersätta bären med blåbär eller hallon. Använder du äppelbitar kan du tillsätta lite kanel. Mumsiga och stora blir de.

1 kommentar: