söndag 6 december 2015


Lady Godiva, nakenfröpumpa -recept




Nu börjar mina 'Lady Godiva' pumpor att bli mogna. Det här är min största, den väger drygt 6 kg. Idag ska den slaktas, ska bli spännande att se om det finns några fröer. Detta året har inte varit det bästa för olika typer av gurkväxter. Jag hade sparat en frögurka av västeråsgurkan 'Favör II' som låg och mognade fint på en byrå. När den började mjukna var det dags att ta ur dess frön. Men - snopen blev jag - det fanns endast 5 mogna frön. Dessa vårdas nu ömt tills det är dags för sådd. Inuti denna pumpa fanns dock en hel del fröer - och goda sådana! De får nu  ligga och torka några dagar innan de används i morgon smoothien.

  
Nu till frågan: Vad göra av allt fruktköttet? Denna nakenfröpumpa har ett fint fast kött men med lite smak. Till skillnad från de orangea pumporna som har mer smak på köttet.
Jag funderade lite på att prova använda den på samma sätt som jag använder squash. Till exempel så har jag gjort tzatziki - det var mycket gott. Köttet är inte lika saftigt som squashens så jag behöver inte använda salt för att dra ur vätska innan jag gör tzatzikin. Tzatzikin smaksätter jag med lite olivolja, myntablad, vitlök (hackad), salt och peppar. En middag provade jag att ugnsbaka bitar av pumpan med potatis, rödlök och olja. Det blev inte så lyckat eftersom den ger för lite smak. Däremot så gjorde jag en annan ugnsrätt som blev mycket lyckad;

Gratinerad kyckling med fransk senap

4 portioner, ugn 200 gr
4 kycklingfiléer
skivad pumpa
cocktailtomater

Senaps och dragonsås

2 dl creme fraiche (ev laktosfri)
lite vatten
finchackad lök. Jag valde min egen Leksandslök
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1 msk finhackad färsk dragon eller något mindre torkad
salt och svartpeppar

Dela filéerna i bitar på längden och lägg i en smord ugnsform. Tryck ned pumpa och tomater mellan bitarna. Blanda ingredienserna till såsen och häll den över kycklingen. Gratinera i ugn ca 25 min. Servera med pressad potatis eller ris.
Här fick pumpan verkligen komma till sin rätt. Detta var gott!

Tll en lunch provade jag att steka pumpan i skivor tillsammans med timjan. Åt den sedan med sallad och kesella smaksatt med min chilipasta (alt sambal oelek). Detta var också gott. Eftersom den är ganska fast i köttet blir den inte vattnig vid stekning. Jag kan även tänka mig att den kan vara god att panera och sedan steka.
I övrigt så har jag rivit fruktköttet  och använt i brödbak, pumpabröd, ca 200 g till 2 bröd. Då minskade jag lite på vätskemängden i degen och så använde jag vete/rågsur, rågmjöl och grahamsmjöl. Dessutom smaksatte jag degen med lite mortlad anis. Ett smakrikt, matigt och saftigt bröd.

Resten - för det blev mer av denna stora pumpa! har jag rivit  och fryst in i  halv liters förpackningar. Den blir en lagom storlek till brödbak, pumpaplättar (se recept squashplättar under etiketten mat, 7 nov 2015).. Det rivna ska jag även prova i köttfärssåsen, till rösti mm. Har du några fler idéer?

Dessutom har jag några pumpor till att slakta, härligt!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar