söndag 13 december 2015

Mat i väntan på såtider 


Det blir mycket recept här nu i väntan på såtider. Det är kul när man har tid att testa lite nya kombinationer där man kan använda en del egen skörd - i alla fall till vissa delar.

  Vi börjar med en morot/selleri soppa med inspiration från Hotel Greens kökschef (Tällberg).
För 2 port; 200 g rotselleri och 300 g morötter kokas i ca 4 dl god örtbuljong, tills de är mjuka. Kör allt i mixer och häll därefter åter i kastrullen. Blanda i ytterligare buljong och lite grädde (ca 0,5-0,75 dl) till lagom konsistens. Smaksätt med chilipasta eller cayenne, 1-2 msk Pernod eller Eau de vie, salt och peppar. Det ska vara lite sting i den. Lägg i lite hackad fänkålsdill som förstärker Pernod smaken. I år fick jag väldigt fin knölfänkål med fina "dill"vippor på. Dessa vippor fryser jag in och använder precis som vanlig dill. De ger en fin smak men du kan naturligtvis använda vanlig dill istället. Servera soppan med räkor som topping och med ett god bröd till.

En god dessert efter soppan. Lättgjord paj/kaka med äpple och saffran. Börja med att stöta 0,5 g saffran som du därefter låter dra i ca 1-2 tsk okryddad sprit ca 30 min. Blötlägg en knapp dl russin i vatten och låt dessa stå minst i 30 min.

Blanda (till en vanlig pajform) 2 ägg, 2 dl vetemjöl och 2 dl socker. Eventuellt kan du minska sockret något beroende på sötman i äpplena. Tillsätt även saffran/sprit blandningen till degen. Bred ut den lösa degen i en smord pajform. Skiva några skalade och urkärnade äpplen tunt och lägg i ett lager ovanpå. Strö över avrunna russin. Sist så hyvlar du ett tunt lager smör över hela pajen.
Sätt in i 200 graders ugn i ca 20-25 min. Servera med eller utan grädde/vaniljsås. Pajen är lika god kall som varm.
Tyvärr var det dåligt med äpplen här omkring i år. Som tur är har jag en vän från Skåne där det blev desto fler. Denna paj gjordes på Cox orange därifrån.

Sist lite om sen skörd. Dessa små kålrötter av sorten 'Sollrot' skördade jag i början av december när det var några dagar med plus så jorden var mjuk. De såddes i augusti och planterades ut under september. De är små men det ska bli gott att liva upp maten med lite nyskördade primörer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar