tisdag 3 maj 2016

Nässeltid är nu



Idag plockade jag nässlor för sista gången denna vår. Jag har torkat en del samt förvällt och fryst en del - toppen att ha under hösten när man behöver extra energi. Har hunnit med att laga en supergod nässelpaj ett par gånger under april. 

Nässelpaj med fetaost
Pajdeg
1,5 dl grahamsmjöl
2 dl dinkelsikt
50 g smör
100 g (ca 2 ) kalla kokta potatisar
2 msk kallt vatten 
1/2 tsk salt
Blanda ihop degen och låt den vila i kylskåp i 30 min. Tryck sedan ut den i en pajform, nagga och förgrädda i ca 10 min i 200 grader.
Fyllning
1 l färska nässlor
1 gul lök
150 g fetaost
2 vitlöksklyftor
långrostade tomater (små halverade tomater som marinerats i olja. oregano, lite socker,salt och peppar och sedan långrostat i ugn 160 grader i ca 1 timme. Jag gör lite och fryser i småportioner i frysen)
salt och peppar
3 ägg
3 dl mjölk
Hacka nässlor,lök och vitlök, stek i rapsolja några minuter. Bred ut i pajskalet, smula fetaost över. Häll på äggstanningen och toppa med lite öar av långrostade tomater. grädda i 200 grader ca 30 min.
Garnera med honungsrostade valnötter. Rosta nötterna i stekpanna tills de får lite färg, blanda med honung.


Vårblommorna under flädern har slagit ut, nunneört, snödroppe och scilla. Vår bästa tid är nu!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar