söndag 29 november 2015

Första advent



Idag deltog jag på Leksands traditionella julmarknad. Det var snålblåst ute och inte det minsta juligt- tyvärr. Men marknaden var fin med tomte, hästskjuts (istället för släde), julsånger och glögg. Jag var med i Studiefrämjandets tält där vi var några som visade delar av alla de aktiviteter som Sudiefrämjandet är med och stöder. Mitt bidrag var att visa lite vad man kan göra av gamla jeans. Bland annat visade jag några av de saker jag gjort t ex trädgårdsförkläde, pennfordral, grytlapp.Under dagen arbetade jag även med tillskärning av bitar, lappteknik av jeansbitar.

Trevlig dag men jag blev frusen.

Väl hemma blev det varm bastu och efter denna saffranspannkaka med vispgrädde och hjortronsylt och sen lite adventsglögg.

Summa summarum - ännu en fin dag.

torsdag 26 november 2015

Bävrarna är hungriga och jag med





Under morgonpromenaden idag fick jag se ett områden där hungriga bävrar håller till. Det är helt otroligt vilka stora träd de ger sig på. Se på trädet som är som ett timglas. Det ser ut som det snart bara är att peta på så faller det omkull. Det är fint att bo så här inpå naturen och uppleva så olika saker varje dag.




Hemma på Thomaskorset (tre smala avsågade granar med ruskorna kvar i toppen som sätts ihop och fästs i backen) där fågelmaten hänger har vi fått lite mer sällsynta besök. Gråspetten var här på förmiddagen och åt av talgbollarna - kul. I år är verkar det vara gott om småfåglar, antalet av varje art är mer än dubbelt mot fjolåret. Det har nog varit bättre med mat för dem i år när sommaren inte har varit lika torr som ifjol.








Efter promenaden i novembermörkret kommer hungern. Ner i frysen och där fanns frysta gula cocktailtomater och grön paprika från fjolårets odlingar. Detta blev basen i en god och smakrik soppa.

Recept 2 port smakrik tomatsoppa

500 g krossade tomater
150-200 g paprika
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 umami buljongtärning (Kung Markattas)
100 g vita bönor (jag kokade egna som jag odlade i somras: 'Gotländsk vit böna'. En liten mycket god vit böna)
4 dl vatten
1 msk olja
1 tsk socker
salt, svartpeppar
1 msk chilisås
1 msk chilipasta (hemgjord ganska smakstark med 'Chili Apache' i)

Fräs paprika och lök i olja tills de nästan är mjuka. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning. Låt koka 10-15 min. Mixa soppan slät tillsätt kryddor och häll i avsköljda bönor. Låt allt bli varmt. Servera med lite turkisk yoghurt och ett gott bröd.
Eftersom tomaterna var gula fick soppan en liten konstig färg - men god var den!





måndag 23 november 2015

Lång skördesäsong


Vilket underbart odlingsår det varit. Allt har inte lyckats- men när gör de det? Det som har varit bra är att detta år har jag haft möjlighet att skörda från maj till november.



I armeringsnätet odlades ärtor av olika slag. Bland annat dessa på bilden: gul gråsockerärt som heter Märta, gråärten Gotländsk blåärt och sockerärten Norli. Alla tre goda att äta råa i salladen. Gotländsk blåärt dock endast som ung, när den blir större smakar den strävt och är bättre att torka och sprita.
I år invigde jag mitt bågväxthus och tur var det. Eftersom sommaren var kall så var det svårt att få stor tomatskörd utomhus här i Leksand. I växthuset gick det bra, där odlades 24 olika sorter i alla färger och former. 43 kg blev skörden!


De sista färska små skrynkliga tomaterna åt jag i lördags. Jag delade dem på mitten och stekte dem i olja tills de mjuknade lite. Därefter tillsattes balsamvinäger samt lite salt och svartpeppar. Blev ett smakrikt tillbehör.
En del av tomatskörden såldes eller gavs bort och mycket åts direkt som godis. Några kilo har jag frusit in för att använda till grytor och soppor. Små tomater delar jag bara mitt itu och fryser in i lämpliga förpackningar för att använda till t ex en laddning pastasås. Större tomater skär jag i bitar och kokar ihop i ca 1 tim. Därefter får de kallna innan infrysning. Utav de stora antalet små tomater användes en del till långrostning i ugn - supergott!- att äta direkt som tillbehör men de går även bra att frysa.

Långrostade tomater (från Anna Bergenströms kokbok 'Kärlek, oliver och timjan'
ca 30 små tomater
2 msk olivolja
1 tsk salt
½ tsk socker
1/4 tsk mald svartpeppar
2 tsk torkad oregano
ugns temp 160 grader

Halvera tomaterna och lägg dem i krydd/olivoljeblandningen och vänd runt varsamt. Lägg tomaterna i en form med bakplåtspapper med den kupiga sidan upp. Sätt in i ugnen 1-2 tim beroende på tomaternas storlek. De är klara när de sjunkit ihop men ej blivit bruna.

Paprikorna lyckades även bra i växthuset. En paprika som får mogna riktigt färdig på plantan blir så god!  Nu är det inte lång tid kvar innan det är dags att så paprika och chili igen.

torsdag 19 november 2015

Sy, sy, sy 

är det som har gällt sista tiden. På lördag är det dags för julmarknad i Alvik (Siljansnäs) och då ska jag ha lite alster klara. Så jag sitter i  min lilla syskrubb och kämpar på.



Det känns som det börjar bli en del klart nu. Jag har mest sytt lite smått som är bra till julklappar/presenter.






Till barn har det sytts fleecefodrade jerseymössor och skrivbordsset. Skrivbordsseten består av skrivunderlägg, pennkorg och ett vimpelband (5 st vimplar). Setet är sytt i vaxduk och skrivunderlägget är vändbart.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                


Det har blivit några pennfodral i barntyger och några i återvunna jeanstyger. Dessa fodral är bra även till att hålla ordning på laddsladdar.
                                                                                                                                           






I övrigt till de vuxna har det bland annat blivit några vinflaskeväskor och handväskeset. Det sistnämnda är ett näsdukfodral och en mininecessär gjorda av vaxat tyg. Hoppas vi ses på marknaden.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
                                       

tisdag 17 november 2015

Enbärs år




I år finns det fina enbär. Jag har inte plockat
och torkat enbär tidigare - men någon gång ska
vara den första. En handfull har lagts in på tork
att användas till vinterns viltstekar. Läste också
att man kan smaksätta vinäger med enbär.
Kanske nästa år...


Första snön föll igår kväll så idag var det halt när Laban (min schnauzer) och jag gick ut på morgonpromenaden. Dags att ta fram Icebug skorna snart med inbyggt halkskydd.

Syr nu mycket på dagarna inför kommande julmarknad i helgen i Alviks by (Siljansnäs) kl 11-16. Bland annat så syr jag trädgårsförkläden av gamla jeans och drömmer om nästa sommar. Nedan ser du en modell som jag kallar 'Amalia'.





fredag 13 november 2015

Trädgårdsarbetet fortsätter ett tag till 


Nu är det fler och fler frostnätter. Dagarna blir disiga när värmen från sjöarna stiger. Solen har svårt att tränga igenom. Inomhus får lampor var tända hela dagen- novembermörker

Idag tog jag mig i kragen och tömde växthuset på de sista krukorna. Det har tagit tid i år. Jag hade ca 70 krukor - och tömma är ett tråkigt jobb. Känns dock skönt att det är gjort nu, och samtidigt har landen fått lite ny jord.

Denna vecka har jag hämtad/plockat ihop några säckar hästgödsel från ett stall i närheten. I helgen ska fruktträden få gödsel som får verka under vintern. Jag blandar 1/3 vardera av hästgödsel, vedaska och stenmjöl. Det sista har jag en hel del av efter vår brunnsborrning för ett år sedan då borrkärnan blåstes ur bakom gamla brunnen. Stenmjöl är bra att sprida lite över grönsakslanden också.  Åter till fruktträden - blandningen av gödsel. aska och stenmjöl lägger jag sedan under varje träd i en cirkel lika stor som trädkronan. Under vintern får sen detta sippra ned i jorden och maskarna får göra sitt jobb också. Hoppas nu att träden växer till sig, detta är andra året jag har denna gödning.  Marken som jag har består mest av tallmo och sand och den är väldigt näringsfattig så jag får jobba med att få den bättre med hjälp av kompost (mat och trädgårdsavfall) och naturgödsel.

tisdag 10 november 2015

Krikonet är på  plats




När vi köpte huset som sommarhus 2007 var det ett litet hus i skogen. Det fanns ett par övervuxna bärbuskar bakom huset men inget annat. Vi började lite smått med att gräva lite potatisland, sätta ned någon ros etc. På allvar började vi först när vi flyttade hit 2012 och började bygga ut huset.


Första bilden visar huset sett från vägen och den andra vägen sett från huset.






 Åter igen till trädgården - när jag började gräva rabatter och plantera växter var det viktigt för mig att det var växter som trivs här. Det var även ett extra plus om växten hade en "historia", var gammal och eller hade speciell betydelse för oss. Under åren har det blivit en hel del 'ihopsamlat'. Till exempel så har jag har tagit med mig en Skuggbräcka - inte en speciellt ovanlig växt. Men min kommer från min farmor som dog 1983 - när jag flyttat har alltid ett skott från plantan fått följa med mig till nästa ställe.
Krikonet som nu har kommit på plats kommer från byn Ullvi i Leksand. Sedan jag lärt mig att krikon ofta finns på gamla gårdar runt i Dalarna (ja - även på andra ställen) så känns det kul att ha fått en hit hem. Hoppas nu den rotar sig bra och bär frukt om några år.


måndag 9 november 2015

Lady Godiva har börjat mogna


I år odlade jag för första gången en så kallad nakenfröpumpa, vilket innebär att fröerna ej har något skal utan kan ätas som de är. Jag odlade den i komposten där den stortrivdes.



I slutet av september kunde jag skörda 9 st pumpor på sammanlagt 25 kg!. De vägde från 1,3 kg/st till den tyngsta som var på 6,4 kg.

Sedan dess har de legat i rumstemperatur för att mogna färdigt. Nu i helgen skar jag i en av dem- och fann fina fröer. Köttet ser även fint ut, jag får fundera vad jag kan ha det till. Fröerna var i alla fall supergoda!





söndag 8 november 2015

Tranbärens tid är nu 


Vilken fantastisk höstdag. Skogspromenaden idag på myren var fin.

Vackert ljus som föll mellan träden och hade man siktet rätt inställt så såg man tranbären efter ett tag. Gott om dem var det! Skörden blev ett par liter på dryga timmen. Låter kanske inte så mycket men man får tänka på att man plockar dem en och en från det "snöre" de sitter fast med.



 Jag fryser dem och sedan används de under vintern i morgonsmoothien. De används också i  härliga stora bärmuffins.
Till 12 stora muffins behövs
125 g smör
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 dl tranbär
1 tsk vaniljsocker
2 dl naturell youghurt (går bra med 0,5% fett)
1 stort ägg

Ugn 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och bär i en skål.
Vispa ned yoghurten och ägget i smöret. Rör ned de torra ingredienserna. Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Det är också gott att ersätta tranbären med lingon, Tar du bort vaniljsocker kan du ersätta bären med blåbär eller hallon. Använder du äppelbitar kan du tillsätta lite kanel. Mumsiga och stora blir de.

lördag 7 november 2015

Squashplättar - en favorit


För ett par år sedan började jag tillaga plättar av vår odlade squash. En rätt vi har blivit stormförtjusta i. De passar bra till rökt lax, stekt bacon, en bit stekt kött/kyckling eller som de är med lite lingonsylt till. Dessutom är det en bra rätt att använda alla ostkanter till. De som har blivit över och som hos oss hamnar i frysen för senare rivning. När jag fryser in av mina squash så river jag ofta squashen i lagom mängd för en omgång plättar. Nu till receptet.

Denna gång var det lite svårt att riva squashen när det log så fint emot mig. En 'Baby Round' squash som vill vara en pumpa nu i november :).

400 g riven squash
2,5 dl mjöl
2 ägg
½ hacka chilifrukt, styrka efter behag
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl riven ost. Osten styrka och smak spelar roll för resultatet. Med Västerbottenos blir det rena lyxmaten. 
salt, peppar
smör och rapsolja till stekning

Blanda mjöl och ägg till en seg massa. Tillsätt squash, chili och vitlök Rör smeten jämn. Blanda i ost, salt och peppar. Stek i en blandning av rapsolja och smör några minuter på varje sida. 
Färdiga plättar går även bra att frysa.


torsdag 5 november 2015

Fuchsian går i idé


När första frosten var på väg så fick fuchsiaträden flytta in i hallen och fortsätta med sin blomning. I år blev tyvärr blomningen lite sen på grund av den kalla sommaren - men vi har fått glädjas ett tag åt dem inomhus nu. Idag tyckte jag dock att det var dags att flytta dem till förrådet. Innan jag gör detta så beskär jag dem ganska kraftigt och tar bort resten bladen (en hel del hade redan fallit av). Det är lättare att hantera dem under vintern när jag hjälper dem att gå i idé, då behövs mindre ljus och vatten. Platsen i hallen behövs nu till olivträdet som ännu står utomhus. Det har klarat av några frostnätter men jag känner mig osäker på hur många det klarar av.

onsdag 4 november 2015

Skörd av sensommar sådd

Idag var det dags för skörd av Pak Choi.


Tog två plantor som fick bli basen i en ceasarsallad. Övriga grönsaker från trädgården som  fick ingå i salladen var paprika och tomater. Sedan la jag till lite rödlök, stekt kycklingfilé, stekt bacon, parmesanflagor och ceasardressing. Blev riktigt matigt.  Pak choi är en grönsak som jag bara blir mer och mer förtjust i. Lätt att odla och ger mycket mat.

Trolsk morgon




Trolsk morgon med dimman som bomull över Styrsjön, nästan lite spöklikt. Under dagen klarnade det upp och blev åter igen en underbar höstdag.

tisdag 3 november 2015


Höstdag



Ännu en underbar höstdag. Har nu fått ned alla plantor som ska jordslås under vintern. Bland annat lite perenner (gul nejlika, rosa vallmo, sibirisk vallmo) som ska säljas till våren. Äntligen har även skogolvonet hamnat på sin plats - hoppas nu det överlever.