Lång skördesäsong
Vilket underbart odlingsår det varit. Allt har inte lyckats- men när gör de det? Det som har varit bra är att detta år har jag haft möjlighet att skörda från maj till november.
I armeringsnätet odlades ärtor av olika slag. Bland annat dessa på bilden: gul gråsockerärt som heter Märta, gråärten Gotländsk blåärt och sockerärten Norli. Alla tre goda att äta råa i salladen. Gotländsk blåärt dock endast som ung, när den blir större smakar den strävt och är bättre att torka och sprita.
I år invigde jag mitt bågväxthus och tur var det. Eftersom sommaren var kall så var det svårt att få stor tomatskörd utomhus här i Leksand. I växthuset gick det bra, där odlades 24 olika sorter i alla färger och former. 43 kg blev skörden!
De sista färska små skrynkliga tomaterna åt jag i lördags. Jag delade dem på mitten och stekte dem i olja tills de mjuknade lite. Därefter tillsattes balsamvinäger samt lite salt och svartpeppar. Blev ett smakrikt tillbehör.
En del av tomatskörden såldes eller gavs bort och mycket åts direkt som godis. Några kilo har jag frusit in för att använda till grytor och soppor. Små tomater delar jag bara mitt itu och fryser in i lämpliga förpackningar för att använda till t ex en laddning pastasås. Större tomater skär jag i bitar och kokar ihop i ca 1 tim. Därefter får de kallna innan infrysning. Utav de stora antalet små tomater användes en del till långrostning i ugn - supergott!- att äta direkt som tillbehör men de går även bra att frysa.
Långrostade tomater (från Anna Bergenströms kokbok 'Kärlek, oliver och timjan'
ca 30 små tomater
2 msk olivolja
1 tsk salt
½ tsk socker
1/4 tsk mald svartpeppar
2 tsk torkad oregano
ugns temp 160 grader
Halvera tomaterna och lägg dem i krydd/olivoljeblandningen och vänd runt varsamt. Lägg tomaterna i en form med bakplåtspapper med den kupiga sidan upp. Sätt in i ugnen 1-2 tim beroende på tomaternas storlek. De är klara när de sjunkit ihop men ej blivit bruna.
Paprikorna lyckades även bra i växthuset. En paprika som får mogna riktigt färdig på plantan blir så god! Nu är det inte lång tid kvar innan det är dags att så paprika och chili igen.