söndag 22 maj 2016

Stöd till tomatplantorna



Återkommer som jag skrev igår till en beskrivning av hur jag gör stöd till tomatplantorna. Jag använder ett lite kraftigare jutesnöre, ej för tunt då det kan skära in i stjälken. Först så knyter jag en lätt knut längst ned runt stjälken på plantan, jag drar inte åt.



  1. Därefter så virar jag snöret runt stjälken.

Sedan knyter jag snöret meden enkel knut i en stomme som är på plats i tomatraden. Jag tar till  lite extra på längden på snöret, så det ska räcka till att vira runt plantan när den växer. Blir plantan väldigt hög så kan man släppa efter så att stammen kan böja sig mjukt nedtill.


Och blomman jag hittade idag är förgätmigej, så vacker i sin enkelhet.
 

lördag 21 maj 2016


Tomaterna kommer på plats





Nu ska alla tomater över till sin slutliga växtplats. I år ska jag ha kvar 36 tomater av 21 olika sorter, allt från små gula vinbärstomater, röda, randiga, svarta, plommonformade, runda och stora bifftomater. Det är så vackert när frukterna kommer och gott, förstås.
Plantorna sätts i bygghinkar i storlek 16 upp till 20 liter. Hål borrar jag ca 5 cm upp från botten, 5-6 st runt om. På det viset rinner inte allt vatten rakt igenom. De planteras i hälften jord (från egen kompost eller inköpt ekologisk) och hälften kogödsel. Jorden täcks sedan med gräsklipp, det ger näring och håller fukten i krukan. Varje planta får sedan ett snöre runt stammen att ringla sig runt - bild kommer imorgon.
Varje dag så bärs nu både blommor- och grönsaksplantor in och ut från växthuset. Men snart så....ska allt vara på sin plats, när risken för nattfrost är över.

Styvmorsviolen blommar nu. Jag kan sitta länge, länge och njuta av alla variationerna.






torsdag 19 maj 2016

Omskolning pågår

Nu är det dags att skola om sommarblommorna, kålen,fänkålen och blodamaranten. När man tittar över sådden och ser hur fint det grott så undrar jag varför jag sådde så många.... Det är lätt och kul att så men lite tråkigare att skola om. Jag hoppas nu på många fina plantor, en hel del av sommarblommorna ska gå till försäljning.
På bilden här syns (från v till h), klockfacelia, vallmo, blodamarant och  lejongap. Ja, det kommer gå åt en hel del krukor.

Vårbruket fortsätter, det är några lådor att pyssla om. Lådan där purjolöken och spenaten ska sättas ut har fått ett lock. Det blev plasttak över när vi byggde altantak i höstas. Det här blev jättebra som skydd mot kyla så här i början av säsongen. Nu är purjon och spenaten på plats och jag har även lagt gräsklipp mellan raderna. Ger bra med kväve och håller jorden lucker och fuktig. Nästa steg blev att få  ned potatisen. 
4 sorter i år, inte så många av varje sort. Jag sätter dessa gamla sorter för att bidra till att de inte försvinner och sedan räcker det till några måltider också. Gott att ha lite olika typer av potatis. Sorterna jag sätter är:
Leksands vit - gammal lantsort, medelsen matpotatis. Den kan vara ganska bucklig med djupa s k ögon, gult kött. Blommar med stora vita blommor och ger ofta bär.
Rättviks röd  - gammal lantsort,medeltidig. Rund knöl med djupa ögon, mörk röd skalfärg och gul kött. Blommorna är svagt rödvioletta.
Karna - Det är en sen matpotatis. knölen är oval. Glesa blad, friskt bladverk.
Gammal svensk röd - gammal lantsort, medelsen. Den sätter många knölar på var planta.Knölarna är runda med djupa ögon, rödviolett skal och gult kött. Små vita blommor med lite rödviolett.
Den sistnämnda sorten odlar jag för första gången i år.

Och vårblommorna fortsätter glädja mig.


tisdag 3 maj 2016

Nässeltid är nu



Idag plockade jag nässlor för sista gången denna vår. Jag har torkat en del samt förvällt och fryst en del - toppen att ha under hösten när man behöver extra energi. Har hunnit med att laga en supergod nässelpaj ett par gånger under april. 

Nässelpaj med fetaost
Pajdeg
1,5 dl grahamsmjöl
2 dl dinkelsikt
50 g smör
100 g (ca 2 ) kalla kokta potatisar
2 msk kallt vatten 
1/2 tsk salt
Blanda ihop degen och låt den vila i kylskåp i 30 min. Tryck sedan ut den i en pajform, nagga och förgrädda i ca 10 min i 200 grader.
Fyllning
1 l färska nässlor
1 gul lök
150 g fetaost
2 vitlöksklyftor
långrostade tomater (små halverade tomater som marinerats i olja. oregano, lite socker,salt och peppar och sedan långrostat i ugn 160 grader i ca 1 timme. Jag gör lite och fryser i småportioner i frysen)
salt och peppar
3 ägg
3 dl mjölk
Hacka nässlor,lök och vitlök, stek i rapsolja några minuter. Bred ut i pajskalet, smula fetaost över. Häll på äggstanningen och toppa med lite öar av långrostade tomater. grädda i 200 grader ca 30 min.
Garnera med honungsrostade valnötter. Rosta nötterna i stekpanna tills de får lite färg, blanda med honung.


Vårblommorna under flädern har slagit ut, nunneört, snödroppe och scilla. Vår bästa tid är nu!