onsdag 20 januari 2016

Bröd och kaka plus lite till ..


För tillfället blir det många "stenugnsbröd" - har snöat in lite på bakning i gjutjärnsgryta. Det blir ett fantastiskt bröd med härlig yta och saftigt inkråm. På bilden syns mitt nyponbröd och här kommer receptet:
Fördeg
25 gr grahamssurdeg, 1 dl vatten och 40 g rågmjöl blandas och får stå övertäckt med plast i 5-6 h
därefter tillsätts
150 g fullkornsdinkel, 400 g vetemjöl, lite honung,13 g flingsalt, 3,75 dl vatten och ev en ärta jäst (behövs inte om surdegen är bra). Blanda ihopa allt - du behöver inte knåda. På morgonen sätter du på ugnen på 275 grader och sätter in en gjutjärnsgryta med lock. När ugnen är uppe i temperatur tar du degen och vänder ned på mjölat bakbord. Med hjälp av en degskrapa viker du degen 2-3 ggr över sig själv, var försiktigt så att inga jäsbubblor förstörs. Därefter lägger du ned den i den varma grytan. Sätt på locket igen. Låt stå 5 min i 275 grader, sänk sedan till 225 grader och låt stå i 30 min. Sedan tar du av locket resterande tid, stick ned en termometer. När brödet nått 98 grader är det klart.  Låt svalna  på galler utan bakduk. 


Fortfarande har jag mina nakenfröpumpor kvar (3st som inte är slaktade). Idag slaktade jag en till och då är det dags att prova lite nya recept. Squash/pumpaostkaka - lät spännande så, den fick det bli.

Till ca 6 personer behövs
300 g grov riven squash/pumpa  (om pumpa, så ej den orangea typen då den oftast har mer smak. De ljusa påminner mer om squash men har fastare kött vilket bara är bra för ostkakan)
1 dl sötmandel,skalad och hackad
2-3 bittermandlar rivna eller ett par droppar bittermandelolja
500 g keso
½dl socker
1½dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
Blanda allt och häll i en ugnsfast smord form. Grädda i 45-60 min i 200 grader. Ostkakan ska stanna i mitten. Servera med eller utan grädde och med en god sylt.


Hurra, chilin har börjat gro på duschrumsgolvet - en vecka tidigare än ifjol. Snart dags att flytta upp till fönsterbrädan och sedan börjar omplanteringarna. Nu är jag på gång!

och till sist ett ljusfenomen över Åkerö, Leksand i början av denna vecka.
Fantastiskt syn så det var bara att stanna bilen och ut och fotografera.






måndag 11 januari 2016

Nytt år- nya odlingar och nya syprojekt!

Två av mina härliga barnbarn, Nova och Molly önskar oss Gott Nytt År!  

På nyårsdagen sådde jag mina paprika och chilis. De får stå och gro i sina pottor på duschrumsgolvet- som ger lite undervärme. Det blev en vecka tidigare än i fjol.

Har även slaktat min ´'White Beauty', en 'Black Beauty, squash som blev 'fel' och istället blev vit och vacker. Den var mycket god så jag har försökt driva fram en fröpumpa av den. Den har legat i rumstemperatur sedan september månad och är fortfarande fast och fin. Köttet är fantastiskt gott, krispigt med lite mild kålrotssmak. Det fanns några få fröer i den - hoppas de är grobara och ger samma planta. Detta ska bli spännande! Av köttet blir det allehanda goda rätter. Det rivs/ugnsteks/används som råkost - det är mycket kött i en pumpa

    

Tillsammans med min väninnan Annica har årets första syhelg avverkats. Blev en del gjort. Bland annat tights, spishanddukar och mössa som ska levereras till Stockholm. Västen är till mig själv, så jag håller ryggen varm vid symaskinen.



Och till sist - vintern har kommit. Imorse gick jag och Laban ut i Snökungens rike.

Underbart!