Bröd och kaka plus lite till ..
För tillfället blir det många "stenugnsbröd" - har snöat in lite på bakning i gjutjärnsgryta. Det blir ett fantastiskt bröd med härlig yta och saftigt inkråm. På bilden syns mitt nyponbröd och här kommer receptet:
Fördeg
25 gr grahamssurdeg, 1 dl vatten och 40 g rågmjöl blandas och får stå övertäckt med plast i 5-6 h
därefter tillsätts
150 g fullkornsdinkel, 400 g vetemjöl, lite honung,13 g flingsalt, 3,75 dl vatten och ev en ärta jäst (behövs inte om surdegen är bra). Blanda ihopa allt - du behöver inte knåda. På morgonen sätter du på ugnen på 275 grader och sätter in en gjutjärnsgryta med lock. När ugnen är uppe i temperatur tar du degen och vänder ned på mjölat bakbord. Med hjälp av en degskrapa viker du degen 2-3 ggr över sig själv, var försiktigt så att inga jäsbubblor förstörs. Därefter lägger du ned den i den varma grytan. Sätt på locket igen. Låt stå 5 min i 275 grader, sänk sedan till 225 grader och låt stå i 30 min. Sedan tar du av locket resterande tid, stick ned en termometer. När brödet nått 98 grader är det klart. Låt svalna på galler utan bakduk.
Till ca 6 personer behövs
300 g grov riven squash/pumpa (om pumpa, så ej den orangea typen då den oftast har mer smak. De ljusa påminner mer om squash men har fastare kött vilket bara är bra för ostkakan)
1 dl sötmandel,skalad och hackad
2-3 bittermandlar rivna eller ett par droppar bittermandelolja
500 g keso
½dl socker
1½dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
Blanda allt och häll i en ugnsfast smord form. Grädda i 45-60 min i 200 grader. Ostkakan ska stanna i mitten. Servera med eller utan grädde och med en god sylt.
Hurra, chilin har börjat gro på duschrumsgolvet - en vecka tidigare än ifjol. Snart dags att flytta upp till fönsterbrädan och sedan börjar omplanteringarna. Nu är jag på gång!
och till sist ett ljusfenomen över Åkerö, Leksand i början av denna vecka.
Fantastiskt syn så det var bara att stanna bilen och ut och fotografera.