onsdag 23 december 2015

Dan före dopparedan


Nu drar det ihop sig till en jul igen. Alldeles grönt är det utanför fönstret och snön verkar långt borta. Å andra sidan har detta gett en del andra fördelar; grönkålen och machésallaten är fina och går bra att skörda till julbordet.
Detta år har jag för första gången bakat julvört med flytande vört. Såg ett tips att man kunde fråga på närmaste konditori om de sålde lite vört. Sagt och gjort - och hem kom jag med 2 dl flytande bagerivört. Det vörtbröd jag gjorde är inspirerat av recept från Martin Johansson och Jan Hed - båda förebilder för mig i mina bakningsförsök. Gott blev det!


PS- jag bakar på ekologiskt mjöl



Här kommer receptet
Dag 1
4 dl vatten + 2 dl svagdricka kokhett
125 g rågmjöl
200 g rågsikt

Häll upp den heta vätskan i en degbunke och rör ned mjölet eftersom. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur över natten

Dag 2
Skållningen från dag ett
100 g rågsurdeg
50 g jäst
650 g vetemjöl gärna special
100g flytande vört
200 g sirap
20 g flingsalt
1 tsk malen pomerans
½ tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
2 dl russin
ugn 250 grader
Lägg russinen i blöt i ca 30 min, låt rinna av. Blanda dem därefter med lite mjöl - de tas lättare upp i degen då.
Blanda alla ingredienserna förutom russin och kör 4 min på långsam hastighet och 4 min på lite högre hastighet. Tillsätt därefter russin och kör 2-3 min. Låt jäsa ca 2 tim.
Gör 2- 3 bröd av degen och låt jäsa i korg/form i 2 tim.Sänk temperaturen till 200 grader efter ca 15 min. Grädda tills brödet uppnått 98 grader. Har du ångugn så följ ugnens instruktioner.

Och sen blev det lite pepparkakor med anknytning till mig.

Dalahästen i toppen får symbolisera Sverige, fåret mitt gotländska ursprung, älgen för att jag tycker om naturen och de två dalahästarna i botten får stå för både mig (var jag är idag) och mitt företag Lewa i Dalarna (finns i loggan).

Och till sist en God Jul till alla som hittar hit. Direkt efter nyår sår jag mina chilifrön - får se vilka sorter det blir i år. Denna Jamaican Bell ska jag ta fröer ifrån. Fantastiskt att ha äkta julklockor till julafton.





söndag 13 december 2015

Mat i väntan på såtider 


Det blir mycket recept här nu i väntan på såtider. Det är kul när man har tid att testa lite nya kombinationer där man kan använda en del egen skörd - i alla fall till vissa delar.

  Vi börjar med en morot/selleri soppa med inspiration från Hotel Greens kökschef (Tällberg).
För 2 port; 200 g rotselleri och 300 g morötter kokas i ca 4 dl god örtbuljong, tills de är mjuka. Kör allt i mixer och häll därefter åter i kastrullen. Blanda i ytterligare buljong och lite grädde (ca 0,5-0,75 dl) till lagom konsistens. Smaksätt med chilipasta eller cayenne, 1-2 msk Pernod eller Eau de vie, salt och peppar. Det ska vara lite sting i den. Lägg i lite hackad fänkålsdill som förstärker Pernod smaken. I år fick jag väldigt fin knölfänkål med fina "dill"vippor på. Dessa vippor fryser jag in och använder precis som vanlig dill. De ger en fin smak men du kan naturligtvis använda vanlig dill istället. Servera soppan med räkor som topping och med ett god bröd till.

En god dessert efter soppan. Lättgjord paj/kaka med äpple och saffran. Börja med att stöta 0,5 g saffran som du därefter låter dra i ca 1-2 tsk okryddad sprit ca 30 min. Blötlägg en knapp dl russin i vatten och låt dessa stå minst i 30 min.

Blanda (till en vanlig pajform) 2 ägg, 2 dl vetemjöl och 2 dl socker. Eventuellt kan du minska sockret något beroende på sötman i äpplena. Tillsätt även saffran/sprit blandningen till degen. Bred ut den lösa degen i en smord pajform. Skiva några skalade och urkärnade äpplen tunt och lägg i ett lager ovanpå. Strö över avrunna russin. Sist så hyvlar du ett tunt lager smör över hela pajen.
Sätt in i 200 graders ugn i ca 20-25 min. Servera med eller utan grädde/vaniljsås. Pajen är lika god kall som varm.
Tyvärr var det dåligt med äpplen här omkring i år. Som tur är har jag en vän från Skåne där det blev desto fler. Denna paj gjordes på Cox orange därifrån.

Sist lite om sen skörd. Dessa små kålrötter av sorten 'Sollrot' skördade jag i början av december när det var några dagar med plus så jorden var mjuk. De såddes i augusti och planterades ut under september. De är små men det ska bli gott att liva upp maten med lite nyskördade primörer.


söndag 6 december 2015


Lady Godiva, nakenfröpumpa -recept




Nu börjar mina 'Lady Godiva' pumpor att bli mogna. Det här är min största, den väger drygt 6 kg. Idag ska den slaktas, ska bli spännande att se om det finns några fröer. Detta året har inte varit det bästa för olika typer av gurkväxter. Jag hade sparat en frögurka av västeråsgurkan 'Favör II' som låg och mognade fint på en byrå. När den började mjukna var det dags att ta ur dess frön. Men - snopen blev jag - det fanns endast 5 mogna frön. Dessa vårdas nu ömt tills det är dags för sådd. Inuti denna pumpa fanns dock en hel del fröer - och goda sådana! De får nu  ligga och torka några dagar innan de används i morgon smoothien.

  
Nu till frågan: Vad göra av allt fruktköttet? Denna nakenfröpumpa har ett fint fast kött men med lite smak. Till skillnad från de orangea pumporna som har mer smak på köttet.
Jag funderade lite på att prova använda den på samma sätt som jag använder squash. Till exempel så har jag gjort tzatziki - det var mycket gott. Köttet är inte lika saftigt som squashens så jag behöver inte använda salt för att dra ur vätska innan jag gör tzatzikin. Tzatzikin smaksätter jag med lite olivolja, myntablad, vitlök (hackad), salt och peppar. En middag provade jag att ugnsbaka bitar av pumpan med potatis, rödlök och olja. Det blev inte så lyckat eftersom den ger för lite smak. Däremot så gjorde jag en annan ugnsrätt som blev mycket lyckad;

Gratinerad kyckling med fransk senap

4 portioner, ugn 200 gr
4 kycklingfiléer
skivad pumpa
cocktailtomater

Senaps och dragonsås

2 dl creme fraiche (ev laktosfri)
lite vatten
finchackad lök. Jag valde min egen Leksandslök
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1 msk finhackad färsk dragon eller något mindre torkad
salt och svartpeppar

Dela filéerna i bitar på längden och lägg i en smord ugnsform. Tryck ned pumpa och tomater mellan bitarna. Blanda ingredienserna till såsen och häll den över kycklingen. Gratinera i ugn ca 25 min. Servera med pressad potatis eller ris.
Här fick pumpan verkligen komma till sin rätt. Detta var gott!

Tll en lunch provade jag att steka pumpan i skivor tillsammans med timjan. Åt den sedan med sallad och kesella smaksatt med min chilipasta (alt sambal oelek). Detta var också gott. Eftersom den är ganska fast i köttet blir den inte vattnig vid stekning. Jag kan även tänka mig att den kan vara god att panera och sedan steka.
I övrigt så har jag rivit fruktköttet  och använt i brödbak, pumpabröd, ca 200 g till 2 bröd. Då minskade jag lite på vätskemängden i degen och så använde jag vete/rågsur, rågmjöl och grahamsmjöl. Dessutom smaksatte jag degen med lite mortlad anis. Ett smakrikt, matigt och saftigt bröd.

Resten - för det blev mer av denna stora pumpa! har jag rivit  och fryst in i  halv liters förpackningar. Den blir en lagom storlek till brödbak, pumpaplättar (se recept squashplättar under etiketten mat, 7 nov 2015).. Det rivna ska jag även prova i köttfärssåsen, till rösti mm. Har du några fler idéer?

Dessutom har jag några pumpor till att slakta, härligt!